Puree ziemniaczane z brzoskwiniami i pieprzem

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Puree ziemniaczane z brzoskwiniami i pieprzem

Dodatek do mięs czy kurczaka .Smaczne – wyjątkowo dekoracyjne .

Czas : 30 minut

Składniki :4 średnie ziemniaki
6 połówek brzoskwiń z syropu
1 łyżka masła
¼ szklanki śmietanki słodkiej 18%( lub jeszcze lepiej 30%)
grubo mielony czarny pieprz
½ łyżeczki soli

Ziemniaki obrać , pokroić w ćwiartki , zalać wodą i osolić . Gotować do miękkości . Odcedzić . Dodać masło , śmietankę . Zrobić puree . Dodać pokrojoną w drobna kosteczkę 2 połówki brzoskwiń, posypać pieprzem – wymieszać delikatnie .Puree włożyć do czterech pozostałych połówek brzoskwiń . Wstawić na moment do gorącego piekarnika .

Podawać ułożone na mięsie ( kotlecie schabowym , sznyclu z kurczaka itp. ) lub zrobić więcej porcji i obkładać nimi półmisek z mięsem .

Robię podobne puree dodatkowo z cebulką i serem Chedar – zapiekane. Obie wersje są bardzo smaczne.

 

nadesłała: Babciagramolka