Puree ziemniaczane z brzoskwiniami i pieprzem
Puree ziemniaczane z brzoskwiniami i pieprzem
Dodatek do mięs czy kurczaka .Smaczne – wyjątkowo dekoracyjne .
Czas : 30 minut
Składniki :4 średnie ziemniaki
6 połówek brzoskwiń z syropu
1 łyżka masła
¼ szklanki śmietanki słodkiej 18%( lub jeszcze lepiej 30%)
grubo mielony czarny pieprz
½ łyżeczki soli
Ziemniaki obrać , pokroić w ćwiartki , zalać wodą i osolić . Gotować do miękkości . Odcedzić . Dodać masło , śmietankę . Zrobić puree . Dodać pokrojoną w drobna kosteczkę 2 połówki brzoskwiń, posypać pieprzem – wymieszać delikatnie .Puree włożyć do czterech pozostałych połówek brzoskwiń . Wstawić na moment do gorącego piekarnika .
Podawać ułożone na mięsie ( kotlecie schabowym , sznyclu z kurczaka itp. ) lub zrobić więcej porcji i obkładać nimi półmisek z mięsem .
Robię podobne puree dodatkowo z cebulką i serem Chedar – zapiekane. Obie wersje są bardzo smaczne.
nadesłała: Babciagramolka