Befsztyk wołowy-mielony z cebulką

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo proste danie – jego jakość zależy od jakości użytego mięsa.

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 30 dag zmielonej polędwicy wołowej
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki smalcu
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1 cebula

Mięso zmielone doprawić pieprzem i solą zmieszać z żółtkiem i łyżką wody . Uformować 2 owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie – dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę ( na ½ łyżki smalcu zmieszanej z ½ łyżki masła ).

Podawać na wygrzanych talerzach obłożone cebulką i polane tłuszczykiem ze smażenia.

nadesłala: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz