Ciasto Bounty

23 października 2011, dodał: ryba022
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyzki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300g wiórków kokosowych
  • 100ml kremówki
  • 80g cukru pudru
  • 80 g margaryny do ciast
  • aromat rumowy
  • 3 czekolady mleczne

Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne dodajemy cukier. Do takiej piany przesiewamy mąkę i  proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy o  średnicy 20cm lub mniejszej i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. W  międzyczasie w dużej misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem pudrem a w garnku zagotowujemy margarynę i śmietankę. Zagotowane dodajemy do wiórków i pudru, doprawiamy aromatem ;). Mieszamy razem do uzyskania wilgotnej masy. Na gotowy biszkopt (nadal w tortownicy) wykładamy masę i  polewamy całość rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia czekolady. Zdejmujemy bok tortownicy i  przekładamy ciasto na talerz. Podajemy :)

Zapraszam na http://odkuchnii.blox.pl

file1319393851