Pieczone jabłka z czekoladą

21 października 2011, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

jabłka – 4 szt

cukier – 6 łyżeczek

cynamon – 2 łyżeczki

masło – 4 łyżeczki

śmietana kremówka – 1/2 szkl.

cukier waniliowy – 1/2 op.

czekolada starta – 2 łyżki

listki czekoladowe – 4 szt.

kawałek laski cynamonu.

Wykonanie:

Jabłka obrać,wydrążyć środki /jabłka muszą być bardzo twarde do tego deseru/ następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.W każdy otwór jabłka wsypać cukier/po 1 łyżeczce/i cynamon.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni nie dłużej niż 20 minut,

Śmietanę ubić dodając 2 łyżeczki cukru i cukier wanilinowy.Jabłka wyjąć,polać wytworzonym sosem z pieczenia i każdą porcję przybrać bitą śmietaną, posypać czekoladą z cynamonu zrobić ogonki i przy każdym ogonku umieścić po jednym listku czekoladowym.

Smacznego!