Papryki faszerowane z kurczakiem i kuskusem

14 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne, aromatyczne danie.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 4 duże papryki ( takich na ok. 10 cm wysokości i takim samym przekroju )
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki kuskusu
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

Mięso zmielić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Kuskus zalać w miseczce wodą. Wymieszać mięso, cebulę, kuskus, jajko, koper, sól, pieprz – wyrabiając dokładnie.
Z papryk ściąć góry z ogonkiem. Delikatnie usunąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić ścianek papryk. Ze ściętych wierzchów wykroić małym nożykiem zielony środek, tak by powstała obręcz. Papryki nadziać farszem. Przykryć wierzchami. Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru.Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 30 minut i tyle gotować papryki.

Ładnie wygląda jeśli użyje się różnokolorowych papryk  np. żółte i czerwone, lub zielone.
Osobno podać sos pomidorowy lub koperkowy.