Czekoladowa maseczka – receptura

20 października 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny
Maseczki w salonach kosmetycznych zawierają zmielone ziarna kakaowca oraz substancje liftingujące. Takie kosmetyki mają relaksujący zapach, który poprawia nastrój. Kakao zawiera flawonoidy, neutralizujące wolne rodniki.
W domu możesz samodzielnie skomponować prostszą wersję maseczki z czekolady. Poniesiesz mniejsze koszty zabiegu upiększającego, a będzie on równie przyjemny i skuteczny.

Czekoladowa maseczka-receptura:

Dwie łyżeczki serka homogenizowanego zmieszaj w miseczce z łyżką kakao i dwoma łyżeczkami startej czekolady. Dodaj szczyptę cynamonu. Postaw miksturę na naczyniu z gorącą wodą i mieszaj składniki tak długo, aż powstanie z nich gęsta papka. Ostudź, a następnie rozsmaruj pędzlem po twarzy. Po 20 min. zmyj ciepłą wodą. Stosuj raz w tygodniu.
Jeśli chcesz przygotować maseczkę czekoladową w inny sposób, kup najzwyklejszą bezzapachową maseczkę nawilżającą i wymieszaj ją z łyżeczką naturalnego kakao.  Czekoladowa papka powinna pozostać na twarzy 15 minut. Po tym czasie zmyj ją letnią wodą.

Zródła: www.w-spodnicy.pl, www.stylistka.pl