Wątróbka z szarakami
Artykuł zewnętrzny
Lubię wątróbkę… najbardziej taką prosto z patelni z dodatkiem ziół… kluski szaraki wpasowały mi się do niej doskonale
Składniki
- 30 dkg wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego, roztartego rozmarynu
- 2 łyżki mąki
- po 1/2 łyżeczki soli i papryki mielonej słodkiej
- kluski szaraki
Opis przygotowania
Wątróbkę oczyścić z żyłek, osuszyć. Mąkę wymieszać z papryką i rozmarynem, obtoczyć wątróbkę. Kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć 3-4 minuty, odwrócić, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w pół plasterki cebulę, dusić pod przykryciem aż cebulka zmięknie, posolić. Na koniec dodać ugotowane kluski, wymieszać – jeśli były już zimne to smażyć aż się zagrzeją. Podałam z duszonymi borówkami.