Pasztecik z wątróbki – pasta na kanapki

4 listopada 2016, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Bardzo prosta pasta, ale może być doskonałym dodatkiem do kanapeczek na przyjęcie.

file1259609954

Składniki

  • 30 dkg wątróbki z kurczaka
  • 1 niezbyt duża cebulka biała
  • łyżka whiskey lub  brandy
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • do smaku: sól i pieprz mielony, tymianek
  • 3 łyżki masła

Opis przygotowania

Wątróbkę oczyścić z żyłek, opłukać, dokładnie osuszyć. Białą cebulę obrać i posiekać. Na mocno rozgrzaną patelnie wlać 1 łyżkę masła, wrzucić wątróbkę i smażyć ją po 3-4 min. z obu stron – ma być obsmażona, ale nie krwista. Pod koniec smażenia wlać brandy i podpalić. Kiedy alkohol odparuje wątróbka jest gotowa. Na drugiej łyżce masła zeszklić białą cebulkę. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki, dodać cebulę i zmiksować. Dodać posiekaną drobniutko czerwoną cebulę i koperek. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podawać jako smarowidło do świeżego pieczywa, tostów…Dodatek brandy nie jest konieczny, ale bardzo bardzo wzbogaca smak.

Od redakcji: można wątróbkę przełożyć do kokilków i zalać roztopionym masłem, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.