Orientalne placki ziemniaczane
Artykuł zewnętrzny
Placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie. Są pikantne i aromatyczne, świetnie smakują z dodatkiem salsy albo sałatki i kwaśnej śmietany
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 10 dkg kiełbasy, najlepiej jakiejś ostro przyprawionej
- 4 cebulki dymki razem ze szczypiorem
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- ew. sól do smaku
- olej do smażenia
Opis przygotowania
Ziemniaki obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Czosnek i całą dymkę posiekać. Pokrojone składniki dodać do ziemniaków, dosypać mąkę, natkę, przyprawy, dolać sos sojowy, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta dużą łyżką i spłaszczać je. Smażyć z obu stron aż się dobrze zrumienią. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ja podaję gorące, z salsatką :-)