Drożdżowe racuchy z jabłkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- ok. 2 szklanek mąki pszennej
- 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
- 1/4 kostki masła
- 2.5 dag świeżych drożdży
- ok. szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru (użyłam trzcinowy)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jabłka
- 1 jajko
- trochę rodzynek
Przygotowanie:
Mleko należy podgrzać i dodać do niego trochę masła, gdy się rozpuści wsypać cukier, sól i pokruszone drożdże. Poczekać chwilę, aż masa zacznie rosnąć. Dodać mąkę, otręby, cukier waniliowy i dokładnie wyrobić ciasto. Potem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować jabłka. Obrać, wydrążyć i pokroić. Wymieszać z rodzynkami i odstawić. Ciasto połączyć z jabłkami. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 -15 minut. Następnie nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć. Gotowe podawać z konfiturą, lub innym ulubionym dodatkiem.