Królik w śmietanie

27 września 2011, dodał: kometa
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg mięsa z królika
kostka masła
1 szkl śmietany 30%
sól
pieprz
majeranek
przyprawa do dziczyzny

Królika poćwiartować i usunąć ewentualne błonki. Następnie mięso moczyć przez 12 godzin w wodzie. Po tym mięso natrzeć przyprawą do dziczyzny, solą, pieprzem i majerankiem. Mięso wkładać należy na rozgrzany tłuszcz. Smażyć najlepiej w brytfannie z grubym dnem lub w piekarniku często polewając wytopionym tłuszczem.Kiedy się zarumieni podlać wodą. Dusić w ten sposób około 1,5-2 godzin w zależności od wielkości sztuki. Gdy mięso zmięknie mięso wyłożyć, a powastały sos zalać śmietaną.Można zalać także śmietaną całość.
Podawać z ziemniakami lub pyzami i oczywiście z buraczkami tartymi jak na królika przystało.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...