Jabłecznik bez jajek – kryzysowy przepis babci

24 września 2011, dodał: plumka6
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1 szczypta soli
  • 1 garść bułki tartej

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem i proszkiem do pieczenia- dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce- mieszamy z cukrami waniliowymi i kilkoma szczyptami cynamonu- dzielimy na 2 części.
Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą Na dno wsypujemy jedną część mąki, nakładamy jedną część jabłek, znowu mąka, jabłka i na wierzch mąka.
Na sam wierzch układamy plasterki margaryny.
Pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni.
W połowie pieczenie wierzch posypujemy cynamonem.

file1316896890