Barszcz Biały BRYDZI

15 września 2011, dodał: brydzia
Artykuł zewnętrzny

Przepis na ten barszcz odziedziczyłam po mojej babci Broni , która była fantastyczna i bardzo za nią tęsknię a ten barszcz biały uwielbia cała moja rodzina.

Czas wykonania:1/2 godziny

Składniki:

1/2 litra  serwatki

1-2 łyżki mąki pszennej

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

1-2 cebule

1/2 margaryny

ziemniaki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, posolić i ugotować – ilość ziemniaków wg uznania.Ugotowane stłuc tak jak do drugiego dania.Cebulę orać ,pokroić w kostkę i usmażyć na margarynie na złoty kolor.Do serwatki wlać 1/2 lub 1szkl. wody(w zależności czy ktoś lubi kwaśniejszy czy łagodniejszy barszcz), do serwatki dodać 1 łyżeczkę soli lub mniej i zagotować. Śmietanę utrzeć z mąką i wlać do gotującego się barszczu. gotować jeszcze chwilę pilnując żeby nie wykipiał z garnka.

Podanie:

Do głębokiego talerza nałożyć kulki stłuczonych ziemniaków, zalać barszczem białym ,po wierzchu polać cebulką z tłuszczem. Można jeszcze sobie dosolić do smaku. Życzę smacznego! Barszcz dobrze robi na jelita.