Bułeczki drożdżowe

15 września 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI: 4 dag drożdży, 1/4 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy, 70 dag mąki, 1/2 kost. margaryny, dżem i krem czekoladowy, odrobina maku.

Drożdże dobrze połączyć z 2 łyżkami mąki, mlekiem i łyżką cukru. Odstawić w  ciepłe miejsce na ok. pół godz. Jajka ubić z resztą cukru, dodać mąkę, cukier waniliowy i rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Dodać roztopioną margarynę i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość. Następnie ponownie zagnieść ciasto i formować niewielkie bułeczki. Nadziewać dżemem lub kremem czekoladowym bądź wg własnych upodobań. Posypać makiem. Piec 30 min w temp. 170st.

Przepis od mojej babci:)

file1316101387