Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
SKŁADNIKI: 1 kg mąki tortowej, 1 1/2 szkl. mleka, 1 1/2szkl. cukru pudru, 2 jajka, kostka drożdży, kostka masła, szczypta soli.
Masło stopić i ostudzić. W ciepłym mleku rozprowadzić 2 łyżeczki mąki, 2 łyżeczki curku pudru i drożdże. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodać wszystko prócz masła. Wyrobić. Dodać masło, ponownie wyrobć i odstawić do wyrośnięcia.
OWOCE: 70 dag rabarbaru, 2 łyżki cukru.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o wym. 42x38cm. Nałożyć owoce.
KRUSZONKA: 15 dag margaryny, 3/4 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy,1 1/3 szkl. mąki.
Składniki połączyć, zagniatać czubkami palców, aż powstanie kruszonka. Ciasto posypać kruszonką. Piec ok. godz w temp. 160st.
Najlepszy jest jeszcze ciepły, posypany cukrem pudrem…