Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

15 września 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI: 1 kg mąki tortowej, 1 1/2 szkl. mleka, 1 1/2szkl. cukru pudru, 2 jajka, kostka drożdży, kostka masła, szczypta soli.

Masło stopić i ostudzić. W ciepłym mleku rozprowadzić 2 łyżeczki mąki, 2  łyżeczki curku pudru i drożdże. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodać wszystko prócz masła. Wyrobić. Dodać masło, ponownie wyrobć i odstawić do wyrośnięcia.

OWOCE: 70 dag rabarbaru, 2 łyżki cukru.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o wym. 42x38cm. Nałożyć owoce.

KRUSZONKA: 15 dag margaryny, 3/4 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy,1 1/3 szkl. mąki.

Składniki połączyć, zagniatać czubkami palców, aż powstanie kruszonka. Ciasto posypać kruszonką. Piec ok. godz w temp. 160st.

Najlepszy jest jeszcze ciepły, posypany cukrem pudrem…

file1316100001



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...