Panga w jarzynach

28 listopada 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 4 płaty ryby pangi (po ok. 150 g)

– sok z 1 cytryny

– 800 g małych ziemniaków

– 250 g marchewki

– 400 g fasolki szparagowej zielonej

– 8 łyżek bułki tartej

– 3 łyżki masła

– sól

– jajko

– mąka

– łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, skropić sokiem z cytryny.

2. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Pokrojoną w talarki marchewkę oraz fasolkę szparagową bez końcówek również ugotować al dente w osolonej wodzie.

3. Jajo rozkłócić w talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.

4. Rybę obtoczyć kolejno: w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.

5. Mocno nagrzać patelnię, trzy łyżki masła roztopić na patelni. Usmażyć rybę na złocisto-brązowy kolor.

6. Fasolkę, ziemniaki oraz marchewką odcedzić. Marchew wymieszać z oliwą i jeszcze lekko dosolić.

7. Świeżo usmażoną rybę podawać z ziemniakami posypanymi natką pietruszki lub koperkiem oraz z marchewką i fasolką szparagową.

Moje rady: Ryba przed panierowaniem musi być całkowicie rozmrożona i sucha. W przeciwnym razie panierka się namoczy i będzie od niej odchodzić. Gdy rybę obficie spryskamy sokiem z cytryny będzie miała jeszcze wyrazistszy smak i aromat. Rybę kłaść na bardzo gorącą patelnię z rozpuszczonym masłem. Wtedy będzie chrupiąca, a panierka nie przyklei się do naczynia. Rybę należy przewracać łopatką.

Panga w jarzynach to prosty przepis na bardzo zdrowy i pożywny obiad. Jest niskokaloryczny oraz zawiera cenne składniki odżywcze.

file1259394413