Ciasto drożdżowe z dynią i cynamonem
składniki:
1 kg mąki
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu (margaryna, masło i pół na pół z olejem)
7 dkg drożdży
olejek migdałowy
37 dkg dyni
1 szklanka mleka
Dojrzałą pomarańczową dynię obrać i rozgotować w 1 szklance mleka na gładką masę.
Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i zostawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, olejek migdałowy, roztopiony tłuszcz, rozgotowaną dynię i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu, lekko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i posypać cynamonem z cukrem, zwinąć. Włożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.
Na wierzch można zrobić kruszonkę lub tylko posmarować rozbełtanym jajkiem przed pieczeniem.