Galat
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
1,5kg ćwiartek z kurczaka, 3 duże marchewki, puszka groszku, 5 jajek, żelatyna, natka pietruszki, sól, pieprz.
Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody. Wyjąć mięso i drobno pokroić. Ułożyć do misek. rosół doprawić solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Wywarem zalać mięso. Dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Jajka ugotować na twardo, oskubać i przekroić na pół wzdłuż, dodać do galatu. Ozdobić natką pietruszki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
W niektórych regionach Polski mówi się na to Galareta z nóżek. W moich rodzinnych stronach był to Galat.