Cielęcina w warzywach

25 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • ok 1/2 kg mielonej cielęciny
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła (bazylia, tymianek cząber, rozmaryn)
  • 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 spory por
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • masło
  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 8 sztuk pomidorów,
  • ser starty lub w plasterkach do przełożenia warstw
  • Cielęcinę podduszamy na oleju z pokrojonym w kawałki porem i czosnkiem, aż zmieni kolor z różowego na szary. Dodajemy wino, sól i pieprz do smaku.
    Warzywa obieramy ze skórki, bakłażan kroimy na pół i posypany solą odstawiamy na 1/2 h, żeby zlikwidować goryczkę. Po tym zabiegu myjemy go i tak, jak pozostałe warzywa kroimy na plastry grubości ok 1 cm.
    Przygotowujemy formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarując je masłem. Na dno układamy warstwami: cukinię, mięso, bakłażany, pomidory, każdą warstwę posypując obficie serem i ziołami, na wierzch jeszcze raz ser.
    Zapiekamy w nagrzanym do 170 st. piekarniku od 30-40 min.