Kurczak w winie po francusku czyli Coq au vin

10 sierpnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– cały kurczak lub elementy

– czerwone wino półwytrawne 1/2 litra

– boczek w miarę chudy 20 dag

– pieczarki małe 10 sztuk

– seler naciowy

– cebulki małe – szalotki 6 sztuk

– zioła świeże lub suszone: tymianek

– sól, pieprz

– bulion drobiowy 1/2 litra

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w cienkie plasterki lub kostkę, dodać cebulkę i seler naciowy w całości (potem się go wyjmuje), skropić oliwą i smażyć chwilkę. Wyjąć z patelni i na to miejsce smażyć kilka minut pieczarki bez ogonków (całe). Dodać wino i bulion. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju kawałki kurczaka. Wszystko przełożyć do dużego rondla lub brytfanny i zalać płynem (wcześniej wyjąć selera), piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku.

Można też według uznania dodać pokrojoną marchewkę lub ulubione zioła.

file1312968258