Kurczak w winie po francusku czyli Coq au vin
składniki:
– cały kurczak lub elementy
– czerwone wino półwytrawne 1/2 litra
– boczek w miarę chudy 20 dag
– pieczarki małe 10 sztuk
– seler naciowy
– cebulki małe – szalotki 6 sztuk
– zioła świeże lub suszone: tymianek
– sól, pieprz
– bulion drobiowy 1/2 litra
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w cienkie plasterki lub kostkę, dodać cebulkę i seler naciowy w całości (potem się go wyjmuje), skropić oliwą i smażyć chwilkę. Wyjąć z patelni i na to miejsce smażyć kilka minut pieczarki bez ogonków (całe). Dodać wino i bulion. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju kawałki kurczaka. Wszystko przełożyć do dużego rondla lub brytfanny i zalać płynem (wcześniej wyjąć selera), piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku.
Można też według uznania dodać pokrojoną marchewkę lub ulubione zioła.