Zupa szparagowa

25 listopada 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny
  • Marchew (średnia)       100 (1szt.)
  • Pietruszka (średnia)       60 (1szt.)
  • Seler (mały)                  40 (1/4 szt.)
  • Szparagi                     300 (10-15 szt.)
  • Olej słonecznikowy        15 (1 łyżka)
  • Mąka                           12 (1 łyżka)
  • Jogurt naturalny/mleko 240 (1 szkl.)
  • Zielona pietruszka         20 (1 łyżka)
  • Cukier                          4 (1/2 łyżeczki)
  • Pieprz ziołowy
  • Sól

Oczyszczone, opłukane warzywa rozdrobnić, ugotować wywar, odcedzić. Warzywa zużyć do innej potrawy. Szparagi umyć, obrać, odciąć czubki, które należy obgotować przez 1-2 minuty wrzucając je do wrzącej wody. Resztę szparagów ugotować na wywarze z warzyw, przetrzeć lub zmiksować, dodać czubki szparagów i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę, wlać mieszając do wrzącej zupy, zagotować. Dodać sól, cukier i pieprz ziołowy do smaku.

file1259141111