Durian – cuchnący owoc

9 sierpnia 2011, dodał: jaga23
Artykuł zewnętrzny

Jest to jajowaty owoc, pokryty grubą skórą najeżoną kolcami. Osiąga wagę nawet do 3 kg, stanowiąc tym samym spore zagrożenie dla osób poruszających się pod drzewami, na których rosną. Spadający durian może poważnie ranić a nawet zabić człowieka.

Wewnątrz owocu znajdują się nasiona otoczone miąższem o kolorze śmietankowym. Pochodzi z Indonezji i uprawiany jest w niemal całej Azji południowo-wschodniej. Nie ma w tym nic dziwnego gdyby nie okropny smród jaki wydziela ten owoc. Porównywany jest on do zgniłej cebuli, ścieków lub padliny. Zakazane jest ich spożywanie w miejscach publicznych np. w środkach transportu publicznego. Mimo swojego okropnego zapachu jest niezwykle ceniony w kuchni azjatyckiej ze względu na swój wyjątkowy owocowo-korzenny smak. Niektórzy uważają, że jego smak porównać można do mieszanki śmietankowo-migdałowej. Pestki tego wyjątkowego owocu również są jadalne, po uprzednim uprażeniu smakiem przypominają orzechy. Niestety owoc ten nie jest dostępny w Polsce.

Zobacz również:

  1. Egzotyczne owoce: mini przewodnik
  2. Nashi – japońska gruszka
  3. Owoc granatu – jak podawać?
  4. Jak smakuje pitaja i jak ją podawać?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz