Zupa jarzynowa
Artykuł zewnętrzny
- Marchew (średnia) 50(1/2 szt.) lub 200 (2 szt.)
- Pietruszka (średnia) 100 (2 szt.)
- Seler (mały) 80 (1/2 szt.)
- Cukinia (mała) 200 (1 szt.)
- Mąka 12 (1 łyżka)
- Olej słonecznikowy 15 (1 łyżka)
- Jogurt naturalny/mleko 240 (1 szkl.)
- Zielona pietruszka 20 (1 łyżka)
- Koperek 20 (1/2 pęczka)
- Sól
Oczyszczone, opłukane warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać wrzącą wodą, ugotować. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę, wlać mieszając do zupy, zagotować. Dodać sól. Przed podaniem dodać zieleninę. Podawać z ryżem, makaronem „nitki”, grzankami.