Dieta bezglutenowa

26 lipca 2011, dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

Alergia na gluten jest coraz bardziej powszechna. U dzieci objawy pojawiają się, kiedy do diety wprowadzamy produkty zbożowe: kaszki, płatki, pieczywo. Najczęstszymi objawami są:

  • częste bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, również wymioty
  • u niemowląt powyżej 6 miesiąca częste kolki, ulewanie
  • dziecko jest blade, apatyczne, spojówki wyjątkowo jasne
  • osłabienie, łapanie częstych infekcji
  • rozdrażnienie. skłonność do płaczu
  • dziecko przestaje rosnąć lub nie mieści się w grupie wiekowej
  • podrażnienie nie skóry – zaczerwienienie, grudki lub pęcherzyki na pośladkach i ponad nimi, w zgięciach łokci i kolan oraz na twarzy

Jeśli zaobserwowaliście te objawy u waszego dziecka, należy udać się do lekarza w celu pełnej diagnostyki. Lekarz zleca badanie krwi lub testy skórne w zależności od wieku dziecka. Jeśli wyniki są pozytywne należy przygotować się do utworzenia posiłków niezawierających uczulającego składnika. Początkowo może wydawać się to trudnym, z czasem jednak przyzwyczaicie się do tego rodzaju posiłków. Wskazówką niech będzie spisanie na kartce tych produktów, które dziecko może jeść. Będą to: mięso, ryby, warzywa, owoce, przetwory mleczne, pestki słonecznika, dyni, orzechy, kisiele. Na rynku są dostępne bezglutenowe makarony, pieczywo, słodycze, ciastka, płatki ryżowe, kukurydziane, produkty z amarantusa. Takie produkty można bez przeszkód podawać naszemu dziecku. ważną wskazówką jest znak bezglutenowych produktów. Na pudełkach żywności bezglutenowej widnieje przekreślony kłos. Jeśli tego znaku nie ma na opakowaniu nie kupujmy go, może bowiem nie zawierać tylko pewnych składników, a inne tak.

Dla dzieci starszych możemy przygotować naleśniki bezglutenowe. Wystarczą:

  • 2 duże jaja
  • 3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 150 g twarożku śmietankowego (zwrócić uwagę aby był bez glutenu)
  • ok. 50 g gotowanej szynki (zwrócić uwagę aby była bez glutenu)
  • pół czerwonej papryki
  • łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, natka, koperek)
  • 2 łyżki oliwy

Twarożek utrzyj z ziołami. Dodaj do niego pokrojoną drobno szynkę, paprykę i wymieszaj. Zmiksuj jaja ze śmietaną na gładką masę, dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj. Rozgrzej na patelni oliwę i wylej masę jajeczną. Usmaż naleśniki z obu stron, posmaruj z jednej strony przygotowaną masą twarożkową. Zwiń naleśnik tak jak lubisz.

Dieta bezglutenowa nie musi być wyrokiem. Jeśli znajdziesz sklep w którym będą dostępne produkty bez owego składnika możesz wykonywać wszelkie dania na jakie macie tylko ochotę. Szczególną ostrożność należy wykazywać w restauracjach i przy wyborze dań gotowych. Nawet przy zapewnieniach, że w podanym nam jedzeniu nie ma ani grama glutenu, lepiej nie ryzykować.