Śliwkowa z piankami
Artykuł zewnętrzny
Można ją podać na gorąco albo po schłodzeniu – jest równie smaczna. Nie tylko dzieci lubią takie słodkie zupki i piankowe kluseczki…
Składniki
- NA ZUPĘ:
- ok.30-50 dkg śliwek (ja użyłam 7 szt. dużych owoców odmiany mieszaniec)
- 1 op. cukru waniliowego 8 g
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu ok.3 cm
- sok z połówki cytryny
- 1-2 łyżki cukru kryształu (jeśli śliwki są kwaśne można dodać więcej, w/g smaku)
- NA PIANKI:
- 1 białko jaja kurzego
- 1/2 opakowania cukru waniliowego 8 g
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- ew. mielony cynamon do posypania
Opis przygotowania
Jajko, przed rozbiciem i oddzieleniem białka, należy umyć dokładnie i parzyć przez kilka sekund we wrzątku. Śliwki umyć, usunąć pestki a miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Zalać 2-3 szkl. wody, dodać sok z cytryny, cukry i przyprawy, gotować na małym ogniu ok.10-15 min. Nastepnie przecedzić a rozgotowane owoce przetrzeć przez sito i połączyć z płynem, ponownie postawić na ogniu. Schłodzone białko ze szczyptą soli ubijać mikserem na sztywno, dodając powoli cukier waniliowy i cukier puder. Na delikatnie wrzącą zupę kłaść piankowe kluseczki formując je za pomocą dwóch małych łyżeczek, gotować 3-5 min. tak, aby zupa tylko lekko wrzała a pianki gotowały się w oparach. Podając można posypać wierzch mielonym cynamonem, ja dodałam mieloną przyprawę korzenną do deserów i kawy f-my Kamis. Ilość składników na 2-3 porcje. Taka zupa będzie też smakowała z dodatkiem cynamonowych grzaneczek