Pikantna… pachnąca…pożywna i bardzo smaczna :-)
Składniki
- 2-3 skrzydełka kurczaka
- 30 dkg świeżych kurek
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1/2 szklanki warzyw pokrojonych w drobną kosteczkę (marchewka, korzeń pietruszki i selera)
- 1 cebula
- 1/2 strączka chili
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1-2 łyżki siekanego koperku
- 1 liść laurowy + 2 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku: sól
Opis przygotowania
Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości, wyjąć z  wywaru i oddzielić mięso od kości. Do wywaru wrzucić pokrojone ziemniaki,  gotować aż zmiękną. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić pokrojoną w cienkie  krążki cebulę z dodatkiem posiekanego chili, dodać posiekane warzywa i kurki,  dusić 10 min. pod przykryciem. Następnie posypać sproszkowaną papryką,  rozmieszać dokładnie, przełożyć całość do ziemniaków, gotować 5 min.. Śmietanę  rozmieszać z mąką, zahartować odrobiną gorącego wywaru, wlać do zupy, zagotować,  doprawić solą, dosypać mięsko ze skrzydełek i koperek.
 
         
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
                    


 
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                           
                           
                          