Kurka z charakterem

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pikantna… pachnąca…pożywna i bardzo smaczna :-)

Składniki

  • 2-3 skrzydełka kurczaka
  • 30 dkg świeżych kurek
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki warzyw pokrojonych w drobną kosteczkę (marchewka, korzeń pietruszki i selera)
  • 1 cebula
  • 1/2 strączka chili
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1-2 łyżki siekanego koperku
  • 1 liść laurowy + 2 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól

Opis przygotowania

Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości, wyjąć z  wywaru i oddzielić mięso od kości. Do wywaru wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować aż zmiękną. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić pokrojoną w cienkie krążki cebulę z dodatkiem posiekanego chili, dodać posiekane warzywa i kurki, dusić 10 min. pod przykryciem. Następnie posypać sproszkowaną papryką, rozmieszać dokładnie, przełożyć całość do ziemniaków, gotować 5 min.. Śmietanę rozmieszać z mąką, zahartować odrobiną gorącego wywaru, wlać do zupy, zagotować, doprawić solą, dosypać mięsko ze skrzydełek i koperek.

file1259078309