Kapuśniak z kaszą

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

To smak z dzieciństwa – moja Babcia gotowała często taki kapuśniak… z  zakiszonej przez siebie kapusty i zawsze na żeberkach wieprzowych…

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 4 kawałki chudych żeberek wieprzowych (szer. tak na dwie kostki czyli ok. 6-8 cm)
  • 25 dkg dobrze ukiszonej białej kapusty (musi być kwaśna)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej (t. mazurska)
  • garstka suszonych grzybków np. podgrzybków
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
  • 1 łyżka drobno pokrojonej słoniny lub wędzonego boczku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Opis przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć niewielką ilością soli i  mielonego pieprzu, odstawić na ok. 30 min.. Grzybki pokruszyć, zalać ok.0,5l gorącej wody, odstawić na 30 min..Garnek postawić na ogniu, kiedy dno się rozgrzeje włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron (bez dodatku tłuszczu), wlać grzyby razem z wodą, w której się moczyły, dodać poszatkowaną kapustę, listki laurowe, kminek i ziele angielskie, gotować na małym ogniu ok.10 min..Następnie dodać opłukaną na sicie kaszę i dolać ok. 0,5l, gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Rozgrzać patelnię, stopić słoninę/boczek na skwarki, dodać pokrojoną drobno cebulkę, smażyć aż się zezłoci, dodać do zupy, doprawić ew. solą i pieprzem. Zupa powinna być dość gęsta, z lekko rozgotowaną kaszą i  mięciutkim, odchodzącym od kości, mięsem.

file1259077546



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...