Lodowe miseczki
Artykuł zewnętrzny
Proponuję prostą, chrupiącą surówkę, która może być dodatkiem do dań obiadowych albo samodzielną, lekką przekąską np. na lunch…
Składniki
- 1 nieduża główka sałaty lodowej
- 1 jabłko o czerwonej skórce
- 1 duża marchewka
- 5-10 dkg łuskanych orzechów włoskich (ja lubię dużo :-))
- sok z jednej cytryny
- 4-5 łyżek oliwy extra virgine
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1-2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki
Opis przygotowania
Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłka nie obierać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w słupki i skropić sokiem z połowy cytryny. Orzechy przebrać, prażyć 3-5 minut na suchej rozgrzanej patelni. Z główki sałaty delikatnie zdjęć 4 całe, nieuszkodzone liście, można przyciąć zgrubiałe końcówki nerwu – to będą nasze miseczki, w których podamy surówkę. Resztę sałaty pokroić w paseczki, wymieszać z marchwią, jabłkiem, orzechami i natką. Pozostały sok z cytryny dodać do oliwy, dosypać sól, cukier, pieprz, dokładnie wymieszać i powstałym sosem polać surówkę, Wymieszać. Nałożyć porcje do miseczek z liści.