Ryż zapiekany z owocami i orzechami (na słodko)
Smaczne danie na podwieczorek lub na lekką kolację.
Składniki:
25 dkg ryżu
5-6 jabłek
po 5 dkg suszonych owoców: morele, rodzynki
garść orzechów włoskich
2 szklanki mleka
2-3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 cytryna
szczypta cynamonu
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej.
Przygotowanie: owoce i orzechy trzeba drobno posiekać i namoczyć w mleku na ok.30 min. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru, lecz zamiast wody należy użyć mleka, w którym moczyły się owoce. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Cytrynę umyć, sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Wymieszać jabłka z cynamonem, dodać owoce i orzechy, skórkę i sok z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Wykładać kolejno: ryż, owoce, ryż, owoce… Piec 35-40 min. w temp. w 180 stopni.