Ryż zapiekany z owocami i orzechami (na słodko)

19 lipca 2011, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Smaczne danie na podwieczorek lub na lekką kolację.

Składniki:

25 dkg ryżu

5-6 jabłek

po 5 dkg suszonych owoców: morele, rodzynki

garść orzechów włoskich

2 szklanki mleka

2-3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

1 cytryna

szczypta cynamonu

1 łyżka masła

1 łyżka bułki tartej.

Przygotowanie: owoce i orzechy trzeba drobno posiekać i namoczyć w mleku na ok.30 min. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru, lecz zamiast wody należy użyć mleka, w którym moczyły się owoce. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Cytrynę umyć, sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Wymieszać jabłka z cynamonem, dodać owoce i orzechy, skórkę i sok z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Wykładać kolejno: ryż, owoce, ryż, owoce… Piec 35-40 min. w temp. w 180 stopni.

file1311072445