Placuszki ryżowe
Artykuł zewnętrzny
moi chłopcy je uwielbiają!
składniki:
- 1 szkl. ugotowanego ryży basmati Kupiec
- 1/2 szkl. mleka
- 5-6 łyżek mąki pszennej (ew. troszkę więcej jeśli ciasto będzie za rzadkie)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szczypty soli
- 2 łyżeczki kiesielu w proszku (cytrynowy albo jabłkowy)
- 3-5 łyżek cukru
- sok z 1 dużej cytryny
- 1 duże jabłko
- 2 gruszki
- 3-4 krople aromatu cytrynowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- do posypania: cukier puder, ew. mielony cynamon
- do smażenia: olej
sposób przygotowania: Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne a miąższ pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, podlać 0,5-1 szkl. wody i udusić. Proszek kisielowy rozmieszać z dwiema łyżkami zimnej wody i, cały czas mieszając, dodać do owoców, zagotować. Ryż rozmieszać widelcem, zalać mlekiem. Dodać jajka, cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową, aromat i mąkę, wymieszać dokładnie, na koniec dodać sodę i ponownie wymieszać – ciasto powinno być dość gęste, ale lejące. Kłaść porcje ciasta (2 łyżki) na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć do zrumienienia z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem i polane sosem owocowym.