Smaczne risotto pieczarkowe

18 lipca 2011, dodał: Ciupakabra
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  1. 6 filiżanek bulionu z kurczaka
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek,
  3. 0,5 kg grzyby Portobello, cienkie plasterki
  4. 1 kg pieczarek, cienkie plasterki
  5. 2 szalotki, pokrojone w kostkę
  6. 1 1 / 2 szklanki ryżu arborio
  7. 1 / 2 szklanki białego wytrawnego wina
  8. sól morska do smaku
  9. świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  10. 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  11. 4 łyżki masła
  12. 1 / 3 szklanki świeżo startego parmezanu

W garnku podgrzać bulion, na małym ogniu.

Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużą patelnię i podgrzać na średnim ogniu. Wymieszać z pieczarkami i smażyć do miękkości, ok 3 min. Wyjąć zawartość z patelni i odłożyć na bok.

Wlać 1 łyżkę oliwy na patelnię i dodać szalotkę. Smażyć 1 minutę. Dodać ryż, mieszając i smażyć ok 2 min. Kiedy ryż nabierze złotawy kolor, zalać winem, stale mieszając i podgrzewać do czasu całkowitego jego wchłonięcia. Dodaj 1/2 szklanki bulionu i mieszaj, do czasu wchłonięcia bulionu przez ryż. Kontynuuj wlewanie bulionu po 1/2 szklanki naraz, ciągle mieszając, aż płyn się wchłonie, a ryż będzie al dente, ok 15-20 min.

Zdjąć z ognia i wymieszać z grzybami, masłem, szczypiorkiem i parmezanem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

file1310974847



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...