Ryż z kurczakiem i warzywami

18 lipca 2011, dodał: Ciupakabra
Artykuł zewnętrzny

składniki:

20 dag ryżu

40 dag filetów z piersi kurczaka

6 łyżek sosu sojowego

25 dag pieczarek

1 zielona papryka

1/2 pęczka cebuli dymki

6 łyżek oleju

1 łyżka świeżo zmielonego imbiru

4 łyżki wytrawnej sherry

sól

pieprz

Ryż dokładnie opłukać. Zagotować osoloną wodę. Wsypać ryż i gotować według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka umyć, osączyć i pokroić ukośnie w drobne paski. Polać sosem sojowym i odstawić do lodówki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę podzielić na ćwiartki, oczyścić, wypłukać i pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i pokroić w krążki. Mięso wyjąć z lodówki, osączyć z marynaty (nie wylewać). Połowę oleju podgrzać w woku i smażyć na nim mięso przez ok. 5 minut, po czym wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.

Wlać resztę oleju do woku i smażyć na nim warzywa na dużym ogniu przez ok. 3 minuty.

Dodać imbir, sherry i sos sojowy z marynaty. Mięso i ryż wymieszać z warzywami, dodać sól i pieprz do smaku i ponownie lekko podgrzać.

1.Gotujemy 2 torebki ryżu. W drugim garnku fasolkę szparagową na średnio.

2. Smażymy cebulkę pokrojoną w kostke lub wg uznania, na szklisto. Następnie dodajemy pieczarki pod koniec solimy i pieprzymy do smaku.

3. Nastepnie dodajemy ugotowaną fasolke i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Można dodać do smaku troszkę kucharka.

4. Następnie mieszamy warzywa z ryżem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok.20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. Pod koniec dodajemy starty ser.

Smacznego!