Bliny z ryżu

18 lipca 2011, dodał: Ciupakabra
Artykuł zewnętrzny
    • 20 dag ryżu
    • 2 łyżki masła
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru pudru
    • sól
    • olej

      Ryż dokładnie opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować 2 minuty. Odcedzić wodę, do ryżu wlać mleko, dodać sól i masło. Gotować jeszcze przez 15 minut. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Utarte żółtka połączyć z osączonym ryżem, dodać pianę z białek, całość zmiksować. Z otrzymanej masy formować łyżką kulki i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Bliny można podawać na słodko posmarowane powidłami albo z pikantnymi dodatkami, np. z pastą śledziową.