Zapiekany ryż z owocamii i rodzynkami

11 lipca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Idealny na deser:)

Składniki:

3/4 szklanki ryżu pełnoziarnistego Kupiec

półtora szklanki mleka

2 łyżeczki cukru waniliowego

7 łyżeczek zwykłego cukru

3 jabłka

banan

kilka rodzynek

odrobina cynamonu

szczypta soli

trochę masła

2 białka i 1 żółtko

Wykonanie:

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier waniliowy i odrobinę soli, gotujemy. Do zagotowanego mleka wsypujemy ryż. Na małym ogniu gotujemy go ok. 30-35 min. do momentu aż ryż wchłonie prawie całe mleko.

Jabłka obieram i kroję w kosteczkę, posypuję je 2 łyżeczkami cukru. Na patelni rozgrzewam masło i smażę na nim jabłka przez ok. 10 min. Pod koniec smażenia dodaję, rodzynki i pokrojonego w plastry banana.

Ryż zdejmuję z ognia, dodaję trochę cukru, żółtko i odrobinę masełka, wszystko dokładnie mieszam.

Przekładam ryż do naczynia żaroodpornego. Na ryż kładę przygotowaną owocową mieszankę.

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję 2 łyżeczki cukru.

Piankę układam na jabłkach. Wstawiam do gorącego piekarnika <180 stop> i zapiekam ok. 5 min:)

Wyjmuję, kroję w kwadraty i układam na talerzyku:)

Smacznego

file1310414689