Zapiekany ryż z owocamii i rodzynkami
Idealny na deser:)
Składniki:
3/4 szklanki ryżu pełnoziarnistego Kupiec
półtora szklanki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
7 łyżeczek zwykłego cukru
3 jabłka
banan
kilka rodzynek
odrobina cynamonu
szczypta soli
trochę masła
2 białka i 1 żółtko
Wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier waniliowy i odrobinę soli, gotujemy. Do zagotowanego mleka wsypujemy ryż. Na małym ogniu gotujemy go ok. 30-35 min. do momentu aż ryż wchłonie prawie całe mleko.
Jabłka obieram i kroję w kosteczkę, posypuję je 2 łyżeczkami cukru. Na patelni rozgrzewam masło i smażę na nim jabłka przez ok. 10 min. Pod koniec smażenia dodaję, rodzynki i pokrojonego w plastry banana.
Ryż zdejmuję z ognia, dodaję trochę cukru, żółtko i odrobinę masełka, wszystko dokładnie mieszam.
Przekładam ryż do naczynia żaroodpornego. Na ryż kładę przygotowaną owocową mieszankę.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję 2 łyżeczki cukru.
Piankę układam na jabłkach. Wstawiam do gorącego piekarnika <180 stop> i zapiekam ok. 5 min:)
Wyjmuję, kroję w kwadraty i układam na talerzyku:)
Smacznego