Steak na leczo paprykowym z ryżem

11 lipca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam to danie za jego pikantny smak i krótki czas przygotowania:)

Składniki:

2 chude steaki

4 duże papryki

4 duże pomidory

100 ml wywaru z warzyw

200 ml soku pomidorowego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

160 g ryżu pełnoziarnistego Kupiec

2 łyżeczki oliwy z oliwek

2 wiązki młodej cebulki ze szczypiorkiem

sol, pieprz, papryka w proszku


Wykonanie:

Steaki pieprzę i solę z obydwu stron, posypuję papryką. Młodą cebulkę siekam. Oliwę z oliwek rozgrzewam na patelni. Podsmażam na niej steaki z obu stron, następnie wyjmuję je na folię aluminiową i wkładam do ciepłego piekarnika.

Posiekaną cebulkę podduszam na pozostałym tłuszczu. Papryki myję i usuwam gniazda nasienne, kroję je w cienkie paski. Pomidory kroję w małą kostkę, dodaję wszystko do podduszonej cebulki.

Wywar warzywny i sok pomidorowy wlewam do warzyw i duszę ok. 10 min. Stale mieszając dodaję koncentrat pomidorowy.  Doprawiam solą, pieprzem i papryką do smaku. Ugotować ryż wedle przepisu na opakowaniu.

Porcję warzyw kładę na środek talerza po bokach w kształcie okręku układam ryż, a na środek warzyw kładę steak.

Smacznego:):):)

file1310412471