Ryż z bobem i boczkiem
Uwielbiam to danie szczególnie latem z ryżem Kupiec i świeżym bobem zerwanym prosto z mojej działki.
Składniki:
400 g długoziarnistego ryżu Kupiec
kilogram bobu
ok. 250 g wędzonego boczku
pęczek natki pietruszki
1,5 l. bulionu, najlepiej drobiowego
pieprz, sól, szczypta szafranu
2 ząbki czosnku
średnia cebula
łyżka masła
Wykonanie:
Jeżeli bób jest w strączkach to go łuskami i gotujemy 5 min. Następnie przelewamy go zimną wodą i obieramy ze skórki. Na rozgrzanej patelni z masłem smażymy boczek i pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec dodajemy obrany i posiekany czosnek oraz ryż. Całość zalewamy bulionem, do poziomu zakrycia ryżu. Kiedy bulion wsiąknie znowu polewamy nim patelnię z ryżem i resztą składników. Doprawiamy do smaku przyprawamy, dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie mięciutki. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i bób i jeszcze momencik podsmażamy. Podajemy na ciepło:)
Smacznegooo:)