Ryż na słodko inaczej

11 lipca 2011, dodał: cropka
Artykuł zewnętrzny

Przepis na 4 porcje:

50 dag. truskawek

25 dag. ryżu

szklanka mleka

cukier waniliowy

łyżka masła

10 dag. cukru

skórka z cytryny

masło do wysmarowania formy

Truskawki umyj, wysusz, usuń szypułki. W rondelku zagotuj wodę, dodaj masło, wsyp opłukany ryż. Gdy prawie wchłonie wodę, dodaj mleko, cukier i cukier waniliowy (ja dodaję również olejek waniliowy, dla zapachu). Obserwuj ryż, w razie potrzeby dolewam jeszcze mleko, gotując tak długo, aż będzie miękki i puchaty… Żaroodporne naczynie smaruję masłem, wykładam warstwę ryżu, truskawki, znów ryż, truskawki, kończę ryżem, wierzch posypuję skórką z cytryny. Zapiekam ok. 15 – 20 minut. Można podawać ze śmietaną. Pyszne, lekkie, puszyste danie, pachnące wakacjami. Polecam :)

file1310390113