Ryż z migdałami

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Tak przygotowany ryż jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, szczególnie tych przyrządzonych z dodatkiem owoców…

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 15 dkg całych migdałów
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania

Ryż dokładnie wypłukać, zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia po czym dodać sól i gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem aż zmięknie i wchłonie cały płyn. Migdały zalać wrzątkiem, przykryć i po kilku minutach odcedzić – skórka powinna łatwo zejść. Po obraniu posiekać, ale niezbyt drobno. Ugotowany, gorący ryż wymieszać z masłem, dodać migdały i natkę. Aby ładnie podać należy np. wziąć filiżankę, wysmarować ją wewnątrz masłem, nałożyć do pełna gorącego ryżu dobrze go dociskając (to ważne aby był starannie ubity), następnie delikatnie odwrócić przykładając wierzchem do powierzchni talerza i  unieść filiżankę – zgrabna porcja ryżu powinna pozostać talerzu.



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...