Owocowy torcik z kremem cytrynowym

8 lipca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół litry borówki mogą też być wiśnie lub porzeczki

Krem:

  • Krem Delecta cytrynowy
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml. mleka
  • galaretka wiśniowa lub inna Delecta

Wykonanie:

Ciasto: Ubić pianę z białek, dodać cukier i ubić na sztywno. Następnie dodać do piany żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej tortownicy wyłożonej pergaminem i piec w temp ok 170 stop. przez 45 min.

Krem przygotować wedle przepisu na opakowaniu.

Blat biszkoptowy przekroić, rozsmarować krem na nim układać owoce. Wierzch udekorować owocami i galaretką.

Smacznego:)

file1310154544