Śniadanie dla głodomorka
Artykuł zewnętrzny
Trudno to nazwać przepisem… zwykła kiełbasa z cebulą, jajkiem i sałatką – to raczej moja propozycja podania…
Składniki
- dla dwóch głodnych osób potrzebujemy:
- 2 kiełbaski dł. ok 10cm
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 świeży ogórek
- 1 nieduży pomidor
- 1/2 strąka żółtej papryki
- po łyżeczce siekanego koperku i szczypiorku
- łyżeczka majonezu
- łyżeczka oleju
- do smaku: sól, pieprz mielony
Opis przygotowania
Kiełbasę przecinamy wzdłuż na pół, skórkę nacinamy ostrym nożem w kratkę, w tzw. szyszunię. Kładziemy przecięciem na mocno rozgrzanej patelni i smażymy kilka minut aż tłuszczyk się wytopi a kiełbasa zrumieni, przewracamy i smażymy z drugiej strony do zrumienienia. Usmażoną kiełbaskę wykładamy na talerze a na wytopionym tłuszczu + łyżeczce oleju podsmażamy obraną, pokrajaną w półplasterki cebulę (troszkę, ok.1/5 zostawiamy surową, do sałatki), smażymy kilka chwil mieszając aż trochę zmięknie, ale pozostanie chrupka. Zgarniamy na brzeg patelni a na środek wybijamy delikatnie jajka i smażymy tzw. sadzone czyli aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Warzywa i zieleninę myjemy; ogórka nie obieramy, kroimy w półplasterki, pomidora i paprykę w paski – mieszamy z zieleniną i majonezem, dodajemy troszkę cebuli, doprawiamy. Wykładamy ładnie na talerz i podajemy ze świeżym pieczywem.