Sałatka z kiwi i truskawkami
Artykuł zewnętrzny
- garść listków sałaty lub mieszanych sałat
- 10 truskawek
- 6 twardych owoców kiwi (najlepsze są twarde)
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
- 100 gram sera z niebieska pleśnią
Sałatę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Usunąć szypułki z truskawek, kiwi obrać, owoce kiwi i truskawki pokroić na ćwiartki, ocet balsamiczny wlać do rondla, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu przez około 12 minut, często mieszając, żeby rozpuścić cukier i zredukować ilość płynu. Do syropu wrzucić owoce i delikatnie zamieszać, zdjąć z ognia. Ułożyć owoce na liściach sałaty, posypać pokruszonym serem pleśniowym.
uwaga: zamiast kiwi możesz wykorzystać morele, nektarynki, brzoskwinie