Kantalupa – jak podawać?

30 czerwca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kantalupa Kantalupa (Cucumis melo var. cantalupensis) to melon. Pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i środkowej Azji, a nazwę swoją zawdzięcza miejscowości Cantalupo, położonej na granicy włosko-francuskiej, gdzie był uprawiany od wieków.

Owoce kantalupy są okrągłe, ważą średnio od 0,5 do 1,5 kg, a  ich skórka jest szarawobrunatna. Miąższ kantalupy jest żółtopomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny.

Kantalupa smakuje najlepiej schłodzona na krótko przed spożyciem. Owoc przecina się przez środek, a znajdujące się wewnątrz pestki usuwa się łyżką. Następnie obie połówki trzeba przeciąć jeszcze raz, żeby powstały ćwiartki. Melony można też pokroić w kostki i podawać na przykład z  szynką, najlepiej parmeńską, a także z drobiem, krabami lub jako dodatek do sałatek. Na deser jada się kantalupy z lodami, sorbetem, z gęstym jogurtem lub po prostu same.

Sorbet z  kantalupy

Składniki: pół kantalupy, pół banana, łyżeczka likieru miętowego, łyżeczka soku z cytryny, tarta skórka z połowy cytryny, cynamon

Sposób przyrządzania: Usunąć z kantalupy pestki, po czym ją schłodzić. Następnie miąższ zmiksować z bananem, dodać pozostałe składniki mieszając. Rozdzielić na porcje i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Po wyjęciu sorbet należy lekko zmiksować i podać.

za uprzejmą zgodą www.pro-test.pl

Zobacz również:

  1. Czy jagody są zdrowe?
  2. Dieta owocowe – jakie owoce jeść?
  3. Zupy owocowe – przepisy
  4. Najbardziej kaloryczne owoce ranking