Aromatyczny kurczak

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

1     kurczak (1,2 kg)
2 łyżeczki     Vegety pikantnej
1 łyżeczka     Vegety ziołowej
4 łyżeczki     oleju
Do smarowania:
1 łyżeczka     miodu
1 łyżka     soku z cytryny
3 łyzki     oleju
½ łyżeczki     startego świeżego imbiru
70 g     orzeszków piniowych
Sos:
    sos z pieczenia
2 łyżeczki     mąki ziemniaczanej
50 ml     białego wina

Przygotowanie

   1. Oczyszczonego kurczaka natrzeć z zewnątrz Vegetą, a wewnątrz Vegetą ziołową.
   2. Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze, polać ciepłym olejem i dolać odrobinę wody.
   3. W trakcie pieczenia przez ok. półtorej godziny koniecznie należy pamiętać, by stale dolewać odrobinę wody, a piekarnik winien mieć temperaturę 180°C. pod koniec pieczenia mięso posmarować mieszanką miodu, soku z cytryny, oleju i imbiru. Posypać grubo pokrojonymi orzeszkami piniowymi i piec jeszcze przez chwilę.
   4. Pieczonego kurczaka wyjąć, a sos z pieczenia przelać do małego rondelka.
   5. Do sosu dodać mąkę, rozmąconą uprzednio z odrobiną wody i wina i doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia.

Serwowanie

Kurczaka pokroić i podawać z gotowanymi warzywami i sosem.
Rada

Dzięki posmarowaniu miodową mieszanką mięso zyska delikatną chrupkość i specyficzny aromat, zachowując przy tym soczystą strukture.

na podstawie: www.podravka.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...