Kalarepki nadziewane marchewką

5 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Fantastyczny dodatek w okresie nowalijkowym .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 duże kalarepki
  • 4 młode marchewki
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 jajka ( małe )
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżeczki mąki
  • 3 łyżki śmietanki w proszku

Z kalarepek ściąć górę ( odłożyć ). Wydrążyć kalarepki łyżeczką. Marchewki pokroić w drobną kostkę. Marchew wymieszać z koprem, posypać pieprzem i szczyptą soli mąką i wymieszać z surowymi jajkami. Nałożyć do kalarepek. Ułożyć w garnku ( wąski ale wyższy od kalarepek ). To co wydrążyliśmy z kalarepek pokroić drobno i obsypać w koło kalarepki. Dodać kostkę bulionową. Zalać wodą do 3/4 wysokości kalarepek ( powinno być ok . 1,5 szklanki ). Przykryć odciętymi ,, denkami ,, ( przymocować je wykałaczkami ). Gotować ok. 30 minut aż kalarepka będzie miękka . Delikatnie wyjąć kalarepki z garnka. Zmiksować blenderem lub w malakserze sos z rozgotowanych kawałków kalarepek , masłem i śmietanką na puszysty krem. Podawać kalarepki oblane musem kalarepkowym i posypane koperkiem do ziemniaków z wody.

file1307290047