Pierogi z sosem truskawkowym

4 czerwca 2011, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

Mąka 2 szkl

Woda ile się wgniecie

sól

Nadzienie:

Ser 1 kostka

Jajko 1 szt

Cukier do smaku

cukier waniliowy

Listki mięty

Sos:

śmietana 3 łyżki

Truskawki 30 dag

Cukier do smaku

Cukier waniliowy do smaku

Zagnieść ciasto pierogowe z mąki, wody i odrobiny soli.

Ser wymieszać z jajkiem, cukrem i pokrojonymi listkami mięty. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka foremką od pierogów, następnie nakładać nadzienie z sera i lepić pierogi. Wodę zagotować z odrobiną soli, wrzucić pierogi i gotować aż wypłyną. W tym czasie zmiksować truskawki z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę. Pierogi wyłowić, włożyć na talerz i polać sosem truskawkowym. Danie w szczególności dla dzieci, były zachwycone. Wykonalne w 30 minut, mi się udało.

file1307198736