Tortille pikantne
Artykuł zewnętrzny
- 100 g cebuli
- 2 łyżki oleju
- 350 g mielonej cielęciny
- 3 łyżeczki Vegety pikantnej
- 1 opakowanie krojonych pomidorów Podravka (390 g)
- 300 g czerwonej i żółtej papryki
- 100 g czerwonej fasoli z puszki
- 100 g słodkiej kukurydzy z puszki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 8 tortilli
Przygotowanie
1. Cebulę drobno posiekać i krótko podsmażyć na oleju.
2. Dodać mielone mięso, 1 łyżeczkę Vegety pikantnej i dusić przez ok. 15 minut, dolewając od czasu do czasu trochę wody.
3. Następnie dodać krojone pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i dusić przez kolejne 15 minut.
4. Pod koniec duszenia dodać fasolę, kukurydzę, pozostałą ilość Vegety pikantnej oraz natkę pietruszki.
5. Tortille podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.
Na każdą tortillę nałożyć 1-2 łyżki nadzienia, złożyć i podawać z sosem Guacamole.
Można również nałożyć nadzienie na zimne tortille i podgrzać je w piekarniku nagrzanym do temperatury 130°C przez około 3-5 minut.
na podstawie: www.podravka.pl