Sałatka z makaronem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 szklanki makaronu kolanka (ugotowany, wypłukany i osuszony)
- 1/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera
- 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka zmielonych liści pietruszki
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę dojrzałego pomidora
- 1/2 szklanki majonezu
- 3/4 łyżeczki suchej gorczycy
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki octu z jabłek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli + więcej do smaku
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać makaron, seler, cebulę, pietruszkę i pomidora.
W małej miseczce wymieszać majonez, gorczycę, cukier, ocet, śmietanę i sól. Wlać sos do sałatki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podać.
Można trzymać w lodówce do trzech dni.
Smacznego!