Mielone po meksykańsku
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1/2kg mięsa mielonego, czerstwa bułka, 3 cebule, jajko, 1/2 szkl. śmietany, olej, 2 czerwone papryki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, natka pietruszki, sól, pieprz.
Mięso połączyć z namoczoną bułką i dwiema drobno pokrojonymi cebulami. Wymieszać z jajkiem i posiekaną natką. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. uformowć kilka kotlecików, usmażyć. Resztę mielonego podsmażyć. Papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać przecier. Kotleciki oraz mięso zalać sosem. Śmietanę wymieszać z ostra papryką i dodac do mięsa. Dusić ok. 10 min. .