Szparagi na Farfale
Wyjątkowo leniwe danie. Delikatne – wiosenne.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 20 dag kolorowego makaronu Farfale
- łebki z 1 pęczka zielonych szparagów ( z ok. 5 cm kawałkiem pod łebkiem )
- 2 łyżki koperku pokrojonego
- 1 żółtko
- 6 łyżek oliwy z oliwek ( najlepiej tłoczonej na zimno )
- sól
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- grubo mielony pieprz kolorowy
- 2 kostki do makaronu, ryżu , ziemniaków Knorra
- szczypta cukru
- 3 łyżki masła
Makaron ugotować al dente w wodzie z kostkami bulionowymi. W czasie kiedy makaron się gotuje ugotować w lekko osolonej wodzie (ze szczyptą cukru) łepki szparagów (powinny być dobre po ok. 10 minutach od zagotowania wody).
Żółtko utrzeć z oliwą, szczyptą soli, sokiem z cytryny.
Odcedzić makaron.Wrzucić go do garnka – dodać masło i wymieszać.
Odcedzić szparagi.
Podawać układając łebki szparagów na makaronie polewając go sosem żółtkowym i posypując koprem i pieprzem.
Dobrze jest nakładać na ogrzane talerze żeby nie wystygło.
W wywarze z gotowania łebków szparagów ugotować resztę pęczka i zrobić z nich zupę krem ( można zamrozić wywar i pokrojone kawałki szparagów i użyć na zupę po sezonie ).