Kapusta z grzybami i cresto di gallo

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Cresto di gallo to po prostu wyjątkowo ozdobny makaron. Po polsku to koguci grzebień.  A ta kapustka to taka wyjątkowo szybka wersja.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 1/4 szklanki oleju
  • pieprz mielony
  • cukier
  • 1 kostka bulionowa ( drobiowa )
  • 25 dag makaronu cresto di gallo

Normalnie kapustę z grzybami duszę tak jak bigos trzy dni z przerwami. Ale czasem chce się takiej kapustki już i teraz. Idę wtedy na kompromis.

Namoczyć grzyby (można wieczorem – można rano).

Kapustę przepłukać, by nie była za kwaśna. Zalać wodą. Gotować przez  30 minut.W tym czasie zalać grzyby świeżą wodą (1 szklanka) i gotować na małym gazie 20 minut.  Odcedzić kapustę. Odcedzić grzyby wlewając  wodę z gotowani do kapusty. Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty. Wrzucić kostkę bulionową. Wlać oliwę. Dusić kapustę przez następne 30 minut (płyn powinien odparować). Doprawić do smaku cukrem, pieprzem mielonym.

W czasie kiedy kapusta się dusi zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Ugotować makaron al dente – odcedzić.

Wymieszać makaron z kapustą i chwilę ogrzewać.

file1306826828