Kapusta z grzybami i cresto di gallo
Cresto di gallo to po prostu wyjątkowo ozdobny makaron. Po polsku to koguci grzebień. A ta kapustka to taka wyjątkowo szybka wersja.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 2 dag suszonych grzybów
- 1/4 szklanki oleju
- pieprz mielony
- cukier
- 1 kostka bulionowa ( drobiowa )
- 25 dag makaronu cresto di gallo
Normalnie kapustę z grzybami duszę tak jak bigos trzy dni z przerwami. Ale czasem chce się takiej kapustki już i teraz. Idę wtedy na kompromis.
Namoczyć grzyby (można wieczorem – można rano).
Kapustę przepłukać, by nie była za kwaśna. Zalać wodą. Gotować przez 30 minut.W tym czasie zalać grzyby świeżą wodą (1 szklanka) i gotować na małym gazie 20 minut. Odcedzić kapustę. Odcedzić grzyby wlewając wodę z gotowani do kapusty. Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty. Wrzucić kostkę bulionową. Wlać oliwę. Dusić kapustę przez następne 30 minut (płyn powinien odparować). Doprawić do smaku cukrem, pieprzem mielonym.
W czasie kiedy kapusta się dusi zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Ugotować makaron al dente – odcedzić.
Wymieszać makaron z kapustą i chwilę ogrzewać.